Base pizza

Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny spód pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
Nasza baza jest wypiekana w piecu kamiennym, ciasto posiada wysokie krawędzie typowe dla pizzy neapolitańskiej, wyrabiane jest przy użyciu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz na naturalnym zakwasie.

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pizza ricca con formaggi

Pizza ricca con formaggi

Składniki

  • Ser Mozarella Mini (w postaci małych kul)
  • Dowolny ser twardy włoski
  • Pomidory koktajlowe
  • Pomidory suszone
  • Pieczarki
  • Świeża Bazylia

Przygotowanie

  • Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania.
  • Pieczarki usmaż i pokrój w ćwiartki.
  • Pokrój ser żółty na plasterki 5-7 cm
  • Pomidory koktajlowe przekrój na pół.
  • Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż pieczarki i pomidory suszone na spód do pizzy i przykryj plastrami sera żółtego. Połóż połówki pomidorów koktajlowych. Piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki.

Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pizza pepperoni

Pizza pepperoni

Składniki

  • Ser włoski typu twardego
  • Kiełbasa Pepperoni
  • Pomidory koktajlowe
  • Świeża Bazylia,
  • Pieczarki

Przygotowanie

  • Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania
  • Pieczarki pokrój w plastry i wstępnie podsmaż pieczarki na patelni.
  • Pokrój w plastry kiełbasę Pepperoni
  • Przekrój na połówki pomidory koktajlowe
  • Zetrzyj na tarce ser.
  • Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż pepperoni i pieczarki na spód do pizzy, posyp serem i piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki.

Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.

Opublikowany przez: Paolo Rastello

Pizza quattro formaggi

Pizza quattro formaggi

Składniki

  • Sery Gorgonzola, Parmezan, Mozzarella, Cheddar 
  • Rukola
  • Oregano
  • Świeża Bazylia,

Przygotowanie

  • Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania
  • Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż ser na spód do pizzy i piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki.

Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.

Opublikowany przez: Paolo Rastello

Pizza rustico

Pizza rustico

Składniki

  • Cebula fioletowa
  • Salami
  • Kukurydza z puszki
  • Dowolny włoski ser typu twardego
  • Pieprz czerwony

Przygotowanie

  • Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania
  • Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż ser i salami na spód do pizzy i piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki.

Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.

Opublikowany przez: Paolo Rastello

Pizza Napoletana

Pizza Napoletana

Składniki

  • Ser Mozarella
  • Świeża Bazylia,
  • Sos pomidorowy

Przygotowanie

  • Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania
  • Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż mozarellę na spód do pizzy i piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki. Odczekaj chwilę do lekkiego ostygnięcia i posmaruj wierzch sosem pomidorowym. Udekoruj bazylią.

Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.