Base pizza
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny spód pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
Nasza baza jest wypiekana w piecu kamiennym, ciasto posiada wysokie krawędzie typowe dla pizzy neapolitańskiej, wyrabiane jest przy użyciu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz na naturalnym zakwasie.
Pizza ricca con formaggi
Składniki
- Ser Mozarella Mini (w postaci małych kul)
- Dowolny ser twardy włoski
- Pomidory koktajlowe
- Pomidory suszone
- Pieczarki
- Świeża Bazylia
Przygotowanie
- Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania.
- Pieczarki usmaż i pokrój w ćwiartki.
- Pokrój ser żółty na plasterki 5-7 cm
- Pomidory koktajlowe przekrój na pół.
- Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż pieczarki i pomidory suszone na spód do pizzy i przykryj plastrami sera żółtego. Połóż połówki pomidorów koktajlowych. Piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki.
Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.
Pizza pepperoni
Składniki
- Ser włoski typu twardego
- Kiełbasa Pepperoni
- Pomidory koktajlowe
- Świeża Bazylia,
- Pieczarki
Przygotowanie
- Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania
- Pieczarki pokrój w plastry i wstępnie podsmaż pieczarki na patelni.
- Pokrój w plastry kiełbasę Pepperoni
- Przekrój na połówki pomidory koktajlowe
- Zetrzyj na tarce ser.
- Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż pepperoni i pieczarki na spód do pizzy, posyp serem i piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki.
Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.
Pizza quattro formaggi
Składniki
- Sery Gorgonzola, Parmezan, Mozzarella, Cheddar
- Rukola
- Oregano
- Świeża Bazylia,
Przygotowanie
- Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania
- Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż ser na spód do pizzy i piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki.
Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.
Pizza rustico
Składniki
- Cebula fioletowa
- Salami
- Kukurydza z puszki
- Dowolny włoski ser typu twardego
- Pieprz czerwony
Przygotowanie
- Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania
- Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż ser i salami na spód do pizzy i piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki.
Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.
Pizza Napoletana
Składniki
- Ser Mozarella
- Świeża Bazylia,
- Sos pomidorowy
Przygotowanie
- Wyjmij spód do pizzy z plastikowego opakowania
- Nagrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C. Połóż mozarellę na spód do pizzy i piecz około 5 minut, następnie wyjmij i połóż pozostałe składniki. Odczekaj chwilę do lekkiego ostygnięcia i posmaruj wierzch sosem pomidorowym. Udekoruj bazylią.
Podany czas wypiekania jest przybliżony, może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i pożądanego stopnia wypieczenia.