Focaccia
Focaccia to zwinięte ciasto będące przystawką do posiłku w kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, przypominającego pizzę, jednak nie ma z nią nic wspólnego; Każdy region Włoch preferuje inną odmianą Focaccii, od suchej (crudo), poprzez wersję z ziołami i solą (sale), aż po fantazyjne wersje podawane z pomidorami i oliwkami (pomodori), obficie zakropione oliwą z oliwek, o pulchnej i puszystej konsystencji. Focaccia zazwyczaj podawana jest na ciepło, ale można dać ją równiej jako zminą przekąskę. W wersji crudo dozwolone jest jedzenie palcami. Zwykle focaccia jest serwowana w charakterze dodatku do innych potraw, ale…
Focaccia ai pomodori
Składniki
- Pomidory suszone
- Pomidory koktajlowe żółte
- Pomidory koktajlowe czerwone
- Rozmaryn
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Wyjmij FOCACCIA z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
- Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki.
- Rozłóż suszone pomidory na powierzchni FOCACCIA, polej oliwą z oliwek
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika rozłóż połówki pomidorów koktajlowych. Na koniec udekoruj rozmarynem