Focaccia

Focaccia to zwinięte ciasto będące przystawką do posiłku w kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, przypominającego pizzę, jednak nie ma z nią nic wspólnego; Każdy region Włoch preferuje inną odmianą Focaccii, od suchej (crudo), poprzez wersję z ziołami i solą (sale), aż po fantazyjne wersje podawane z pomidorami i oliwkami (pomodori), obficie zakropione oliwą z oliwek, o pulchnej i puszystej konsystencji. Focaccia zazwyczaj podawana jest na ciepło, ale można dać ją równiej jako zminą przekąskę. W wersji crudo dozwolone jest jedzenie palcami. Zwykle focaccia jest serwowana w charakterze dodatku do innych potraw, ale…

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Focaccia ai pomodori

Focaccia ai pomodori

Składniki

  • Pomidory suszone
  • Pomidory koktajlowe żółte
  • Pomidory koktajlowe czerwone
  • Rozmaryn
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Wyjmij FOCACCIA z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
  • Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki.
  • Rozłóż suszone pomidory na powierzchni FOCACCIA, polej oliwą z oliwek
  • Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika rozłóż połówki pomidorów koktajlowych. Na koniec udekoruj rozmarynem