Panpizzato

panpizzato

Panpizzato to włoska kanapka wpisująca się w styl kultury ulicznej Rzymu i Neapolu lat 70-tych. W epoce trzydziestu tysięcy kin rozsianych po całych Włoszech, niezliczonej ilości kawiarenek i bujnego życia nocnego ulicy pojawiła się kanapka na cieście przypominającym pizzę, wypiekanym z dodatkiem oleju z oliwek. W środku można było znaleźć pomidory, jajko czy sałatę.
Nazwa Panpizzato nawiązuje zarówno do pizzy, jak i saltimbocca: ma ten sam kształt i ciasto co pizza, a mimo to ma to samo przeznaczenie co saltimbocca. Panpizzato TESORI D’ITALIA to receptura na naturalnym zakwasie, wypiekane są w piecu kamiennym oraz wstępnie przecięte.

Opublikowany przez: Paolo Rastello

Panpizzato

Panpizzato

Składniki

  • Pomidory
  • Pomidory suszone
  • Sałata
  • Jajko na twardo,
  • Bekon lub odsączony ser Mozzarella
  • Świeża Bazylia,

Przygotowanie

  • Wyjmij PANIZZATO z opakowania
  • Rozgrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C, piecz około 5 minut.
  • Wypełnij składnikami według uznania.