Panpizzato
Panpizzato to włoska kanapka wpisująca się w styl kultury ulicznej Rzymu i Neapolu lat 70-tych. W epoce trzydziestu tysięcy kin rozsianych po całych Włoszech, niezliczonej ilości kawiarenek i bujnego życia nocnego ulicy pojawiła się kanapka na cieście przypominającym pizzę, wypiekanym z dodatkiem oleju z oliwek. W środku można było znaleźć pomidory, jajko czy sałatę.
Nazwa Panpizzato nawiązuje zarówno do pizzy, jak i saltimbocca: ma ten sam kształt i ciasto co pizza, a mimo to ma to samo przeznaczenie co saltimbocca. Panpizzato TESORI D’ITALIA to receptura na naturalnym zakwasie, wypiekane są w piecu kamiennym oraz wstępnie przecięte.
Panpizzato
Składniki
- Pomidory
- Pomidory suszone
- Sałata
- Jajko na twardo,
- Bekon lub odsączony ser Mozzarella
- Świeża Bazylia,
Przygotowanie
- Wyjmij PANIZZATO z opakowania
- Rozgrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C, piecz około 5 minut.
- Wypełnij składnikami według uznania.