Saltimbocca

saltimbocca

Saltimbocca to klasyczne danie włoskie, które cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w regionie Neapolu. Nazwa „saltimbocca” oznacza „skaczący do ust” i doskonale oddaje charakter tej potrawy. Ma kształt wydłużonej kanapki, jej środek jest zawsze miękki, wyrabiana jest z tego samego ciasta co pizza, dzięki temu zachowuje ten sam smak i konsystencję.
Saltimbocca TESORI D’ITALIA wypiekana jest w piecu kamiennym a ciasto jest na naturalnym zakwasie, ręcznie wyrabiane. To wszystko sprawia, że saltimbocca jest jednym z wyjątkowych – i prostych w przygotowaniu – dań włoskiej kuchni.

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Saltimbocca con carne degli anni ’70

Saltimbocca con carne degli anni ’70

Składniki

  • Ser Mozzarella
  • Pomidory smażone z puszki
  • Filet z kurczaka
  • Sałata lodowa
  • Rozmaryn

Przygotowanie

  • Wyjmij saltimbocca z plastikowego opakowania.
  • Rozkrój mozzarellę na plasterki i odsącz np. na desce do krojenia.
  • Filet z kurczaka usmaż z dodatkiem przypraw i rozmarynu na patelni
  • Rozgrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C, włóż saltimbocca razem z kawałkami fileta oraz suszonymi pomidorami
  • Piecz około 5 minut. Po wyjęciu wypełnij sałatą lodową i mozzarellą.
Opublikowany przez: Paolo Rastello

Saltimbocca classico

Saltimbocca classico

Składniki

  • Sałata lodowa
  • Jajko na twardo
  • Ser Mozzarella
  • Dowolny ser włoski typu twardego
  • Szynka parmeńska
  • Bazylia

Przygotowanie

  • Wyjmij saltimbocca z plastikowego opakowania. 
  • Rozgrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C,
  • Piecz około 5 minut. Po wyjęciu wypełnij według uznania.