Saltimbocca
Saltimbocca to klasyczne danie włoskie, które cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w regionie Neapolu. Nazwa „saltimbocca” oznacza „skaczący do ust” i doskonale oddaje charakter tej potrawy. Ma kształt wydłużonej kanapki, jej środek jest zawsze miękki, wyrabiana jest z tego samego ciasta co pizza, dzięki temu zachowuje ten sam smak i konsystencję.
Saltimbocca TESORI D’ITALIA wypiekana jest w piecu kamiennym a ciasto jest na naturalnym zakwasie, ręcznie wyrabiane. To wszystko sprawia, że saltimbocca jest jednym z wyjątkowych – i prostych w przygotowaniu – dań włoskiej kuchni.
Saltimbocca con carne degli anni ’70
Składniki
- Ser Mozzarella
- Pomidory smażone z puszki
- Filet z kurczaka
- Sałata lodowa
- Rozmaryn
Przygotowanie
- Wyjmij saltimbocca z plastikowego opakowania.
- Rozkrój mozzarellę na plasterki i odsącz np. na desce do krojenia.
- Filet z kurczaka usmaż z dodatkiem przypraw i rozmarynu na patelni
- Rozgrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C, włóż saltimbocca razem z kawałkami fileta oraz suszonymi pomidorami
- Piecz około 5 minut. Po wyjęciu wypełnij sałatą lodową i mozzarellą.
Saltimbocca classico
Składniki
- Sałata lodowa
- Jajko na twardo
- Ser Mozzarella
- Dowolny ser włoski typu twardego
- Szynka parmeńska
- Bazylia
Przygotowanie
- Wyjmij saltimbocca z plastikowego opakowania.
- Rozgrzej piekarnik lub piec do pizzy do 200°C,
- Piecz około 5 minut. Po wyjęciu wypełnij według uznania.