Piadina

piadina

Piadina to tradycyjne danie włoskie, zwłaszcza popularne w regionie Emilia-Romagna. Jest to rodzaj cienkiego placka, przygotowywanego z ciasta o prostym składzie surowcowym: mąki pszennej, wody, oliwy z oliwek i soli. Ciasto jest wałkowane na cienką warstwę, a następnie pieczone na płaskiej powierzchni, najczęściej na specjalnej płycie zwanej „testo”. Placek jest wypełniany różnymi składnikami, następnie składany na pół i serwowany na ciepło. W środku placka może znajdować się rozmaite nadzienie, zarówno na słono, jak i na słodko. Słone wersje często uwzględniają różnego rodzaju sery, wędliny, surowe i grillowane warzywa. Na słodko piadina serwowana jest np. z nutellą lub dżemem.
Nasza Pidina posiada certyfikat pochodzenia geograficznego „Piadina Romagnola” nadawany przez certyfikowaną jednostkę kontrolną. To gwarancja autentyczności produktu!

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Piadina salate

Piadina salate

Przygotowanie Piadiny zajmuje krócej niż minutę!

Składniki

  • Szynka parmeńska lub Salame
  • Bazylia
  • Rukola
  • Ser Gorgonzola lub Caciocavallo
  • Pomidory całe
  • Ogórki

Przygotowanie

  • Wyjmij Piadinę z opakowania
  • Podgrzewaj piadinę przez 30 sekund z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Ewentualnie można patelnię spryskać oliwą z oliwek.

Po podgrzaniu wypełnij składnikami według uznania.

Opublikowany przez: Paolo Rastello

Piadina dolce

Piadina dolce

Przygotowanie Piadiny zajmuje krócej niż minutę!

Składniki

  • Nutella
  • Orzechy włoskie
  • Posypka.

lub:

  • Dżem, kandyzowane owoce

Przygotowanie

  • Wyjmij Piadinę z opakowania
  • Podgrzewaj piadinę przez 30 sekund z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Ewentualnie można patelnię spryskać oliwą z oliwek.

Po podgrzaniu wypełnij środek orzechami i posmaruj nutellą. Złóż na cztery. Posyp posypką.