Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/denis101go/domains/tesori-italia.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Tesori d'Italia » Piadina - Włoskie przepisy w Twoim domu

Piadina

piadina

Piadina to tradycyjne danie włoskie, zwłaszcza popularne w regionie Emilia-Romagna. Jest to rodzaj cienkiego placka, przygotowywanego z ciasta o prostym składzie surowcowym: mąki pszennej, wody, oliwy z oliwek i soli. Ciasto jest wałkowane na cienką warstwę, a następnie pieczone na płaskiej powierzchni, najczęściej na specjalnej płycie zwanej „testo”. Placek jest wypełniany różnymi składnikami, następnie składany na pół i serwowany na ciepło. W środku placka może znajdować się rozmaite nadzienie, zarówno na słono, jak i na słodko. Słone wersje często uwzględniają różnego rodzaju sery, wędliny, surowe i grillowane warzywa. Na słodko piadina serwowana jest np. z nutellą lub dżemem.
Nasza Pidina posiada certyfikat pochodzenia geograficznego „Piadina Romagnola” nadawany przez certyfikowaną jednostkę kontrolną. To gwarancja autentyczności produktu!

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Piadina salate

Piadina salate

Przygotowanie Piadiny zajmuje krócej niż minutę!

Składniki

  • Szynka parmeńska lub Salame
  • Bazylia
  • Rukola
  • Ser Gorgonzola lub Caciocavallo
  • Pomidory całe
  • Ogórki

Przygotowanie

  • Wyjmij Piadinę z opakowania
  • Podgrzewaj piadinę przez 30 sekund z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Ewentualnie można patelnię spryskać oliwą z oliwek.

Po podgrzaniu wypełnij składnikami według uznania.

Opublikowany przez: Paolo Rastello

Piadina dolce

Piadina dolce

Przygotowanie Piadiny zajmuje krócej niż minutę!

Składniki

  • Nutella
  • Orzechy włoskie
  • Posypka.

lub:

  • Dżem, kandyzowane owoce

Przygotowanie

  • Wyjmij Piadinę z opakowania
  • Podgrzewaj piadinę przez 30 sekund z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Ewentualnie można patelnię spryskać oliwą z oliwek.

Po podgrzaniu wypełnij środek orzechami i posmaruj nutellą. Złóż na cztery. Posyp posypką.