Piadina
Piadina to tradycyjne danie włoskie, zwłaszcza popularne w regionie Emilia-Romagna. Jest to rodzaj cienkiego placka, przygotowywanego z ciasta o prostym składzie surowcowym: mąki pszennej, wody, oliwy z oliwek i soli. Ciasto jest wałkowane na cienką warstwę, a następnie pieczone na płaskiej powierzchni, najczęściej na specjalnej płycie zwanej „testo”. Placek jest wypełniany różnymi składnikami, następnie składany na pół i serwowany na ciepło. W środku placka może znajdować się rozmaite nadzienie, zarówno na słono, jak i na słodko. Słone wersje często uwzględniają różnego rodzaju sery, wędliny, surowe i grillowane warzywa. Na słodko piadina serwowana jest np. z nutellą lub dżemem.
Nasza Pidina posiada certyfikat pochodzenia geograficznego „Piadina Romagnola” nadawany przez certyfikowaną jednostkę kontrolną. To gwarancja autentyczności produktu!
Piadina salate
Przygotowanie Piadiny zajmuje krócej niż minutę!
Składniki
- Szynka parmeńska lub Salame
- Bazylia
- Rukola
- Ser Gorgonzola lub Caciocavallo
- Pomidory całe
- Ogórki
Przygotowanie
- Wyjmij Piadinę z opakowania
- Podgrzewaj piadinę przez 30 sekund z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Ewentualnie można patelnię spryskać oliwą z oliwek.
Po podgrzaniu wypełnij składnikami według uznania.
Piadina dolce
Przygotowanie Piadiny zajmuje krócej niż minutę!
Składniki
- Nutella
- Orzechy włoskie
- Posypka.
lub:
- Dżem, kandyzowane owoce
Przygotowanie
- Wyjmij Piadinę z opakowania
- Podgrzewaj piadinę przez 30 sekund z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Ewentualnie można patelnię spryskać oliwą z oliwek.
Po podgrzaniu wypełnij środek orzechami i posmaruj nutellą. Złóż na cztery. Posyp posypką.