Pinsa
Pinsa to danie kuchni włoskiej, mające korzenie w starożytnym Rzymie. Charakteryzuje się delikatnym, chrupiącym ciastem przygotowywanym z mieszanki mąki pszennej, ryżowej i słodowej. Ciasto jest delikatnie fermentowane, ręcznie wyrabiane a następnie pieczone w specjalnych piecach opalanych drewnem, co nadaje mu wyjątkowy smak i aromat. Na wierzchu Pinsy można dodać różnorodne składniki, takie jak świeże warzywa, sery, oliwki, mięso i zioła. Gotowe danie, krojone na kawałki, podaje się na drewnianej desce, zachęcając do spożywania w formie kawałków do ręki. To smaczna alternatywa dla pizzy, oferująca unikalne połączenia smaków i tekstury.
Nasza Pinsa w wersji pełnoziarnistej (Integrale – beżowe opakowanie) jest nie tylko smaczna, ale też niezwykle zdrowa. Pinsa pełnoziarnista jest bogata w błonnik, czyniąc ją idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Przygotuj Pinsę z świeżymi składnikami na wierzchu a zobaczysz jakie to pyszne.
Pinsa classica
Składniki
- Sos pomidorowy
- Pomidory koktajlowe
- Ser twardy
- Szynka Prosciutto Crudo
- Rukola
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie
- Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
- Posmaruj wierzch sosem pomidorowym, posyp startym serem.
- Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika rozłóż mozzarellę, szynkę prosciutto, pomidory i rukolę, pokrop z wierzchu oliwą.
Pinsa hummus
Składniki
- Humus z ciecierzycy
- Karczochy
- Suszone pomidory
- Zielone oliwki
- Sól morska
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie
- Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
- Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika rozłóż humus z ciecierzycy oraz roszponkę oraz zielone oliwki.
- Na koniec dodaj sól i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Pinsa ceasar
Składniki
- Rukola
- Grillowany kurczak
- Kapary
- Orzechy Włoskie
- Sól morska
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Ocet balsamiczny
- Papryka żółta
- Migdały całe.
- Por
Przygotowanie
- Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku
- Pokrój por i żółtą paprykę.
- Przygotuj glazurę z z octu balsamicznego, orzechów włoskich, soli i oliwy z pierwszego tłoczenia.
- Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika rozłóż rukolę, por oraz plastry grillowanej piersi z kurczaka
- Możesz również eksperymentować z migdałami.
- Polej wykonaną glazurą.
Pinsa fiorita
Składniki
- Bazylia
- Jadalna mieszanka kwiatów i ziół
- Sól morska
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie
- Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
- Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika rozłóż ser Buratta oraz mieszankę jadalnych kwiatów i ziół.
- Dodaj sól i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Pinsa fragolosa
Składniki
- Ser Ricotta,
- Truskawki
- Ocet balsamiczny,
- Pomidory malinowe
- Świeże liście mięty.
Przygotowanie
- Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
- Pokrój pomidory w plastry.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem i piecz około 5 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika dodaj ser ricotta. Polej lekko polewą z octu balsamicznego. Na koniec posyp pnsę kilkoma listkami świeżej mięty i udekoruj truskawkami.
Pinsa emilia
Składniki
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- Ser buratta,
- Mortadela,
- Posiekane pistacje,
- Świeża Bazylia.
Przygotowanie
- Wyjmij pinsę z plastikowego pakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku,
- Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem i piecz około 5 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika polej lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Rozłóż na pinsę, plastry mortadeli i umieść burattę na środku i posyp PINSA posiekanymi pistacjami i kilkoma listkami bazylii.