Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/denis101go/domains/tesori-italia.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Tesori d'Italia » Pinsa - Włoskie przepisy w Twoim domu

Pinsa

Pinsa to danie kuchni włoskiej, mające korzenie w starożytnym Rzymie. Charakteryzuje się delikatnym, chrupiącym ciastem przygotowywanym z mieszanki mąki pszennej, ryżowej i słodowej. Ciasto jest delikatnie fermentowane, ręcznie wyrabiane a następnie pieczone w specjalnych piecach opalanych drewnem, co nadaje mu wyjątkowy smak i aromat. Na wierzchu Pinsy można dodać różnorodne składniki, takie jak świeże warzywa, sery, oliwki, mięso i zioła. Gotowe danie, krojone na kawałki, podaje się na drewnianej desce, zachęcając do spożywania w formie kawałków do ręki. To smaczna alternatywa dla pizzy, oferująca unikalne połączenia smaków i tekstury.

Nasza Pinsa w wersji pełnoziarnistej (Integrale – beżowe opakowanie) jest nie tylko smaczna, ale też niezwykle zdrowa. Pinsa pełnoziarnista jest bogata w błonnik, czyniąc ją idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Przygotuj Pinsę z świeżymi składnikami na wierzchu a zobaczysz jakie to pyszne.

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pinsa classica

Pinsa classica

Składniki

  • Sos pomidorowy
  • Pomidory koktajlowe
  • Ser twardy
  • Szynka Prosciutto Crudo
  • Rukola
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
  • Posmaruj wierzch sosem pomidorowym, posyp startym serem.
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika rozłóż mozzarellę, szynkę prosciutto, pomidory i rukolę, pokrop z wierzchu oliwą.
Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pinsa hummus

Pinsa hummus

Składniki

  • Humus z ciecierzycy
  • Karczochy
  • Suszone pomidory
  • Zielone oliwki
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika rozłóż humus z ciecierzycy oraz roszponkę oraz zielone oliwki.
  • Na koniec dodaj sól i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pinsa ceasar

Pinsa ceasar

Składniki

  • Rukola
  • Grillowany kurczak
  • Kapary
  • Orzechy Włoskie
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Ocet balsamiczny
  • Papryka żółta
  • Migdały całe.
  • Por

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku
  • Pokrój por i żółtą paprykę.
  • Przygotuj glazurę z z octu balsamicznego, orzechów włoskich, soli i oliwy z pierwszego tłoczenia.
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika rozłóż rukolę, por oraz plastry grillowanej piersi z kurczaka
  • Możesz również eksperymentować z migdałami.
  • Polej wykonaną glazurą.
Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pinsa fiorita

Pinsa fiorita

Składniki

  • Bazylia
  • Jadalna mieszanka kwiatów i ziół
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika rozłóż ser Buratta oraz mieszankę jadalnych kwiatów i ziół.
  • Dodaj sól i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Opublikowany przez: Paolo Rastello

Pinsa fragolosa

Pinsa fragolosa

Składniki

  • Ser Ricotta,
  • Truskawki
  • Ocet balsamiczny,
  • Pomidory malinowe
  • Świeże liście mięty.

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
  • Pokrój pomidory w plastry.
  • Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem i piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika dodaj ser ricotta. Polej lekko polewą z octu balsamicznego. Na koniec posyp pnsę kilkoma listkami świeżej mięty i udekoruj truskawkami.
Opublikowany przez: Paolo Rastello

Pinsa emilia

Pinsa emilia

Składniki

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • Ser buratta,
  • Mortadela,
  • Posiekane pistacje,
  • Świeża Bazylia.

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego pakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku,
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem i piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika polej lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Rozłóż na pinsę, plastry mortadeli i umieść burattę na środku i posyp PINSA posiekanymi pistacjami i kilkoma listkami bazylii.