Pinsa

Pinsa to danie kuchni włoskiej, mające korzenie w starożytnym Rzymie. Charakteryzuje się delikatnym, chrupiącym ciastem przygotowywanym z mieszanki mąki pszennej, ryżowej i słodowej. Ciasto jest delikatnie fermentowane, ręcznie wyrabiane a następnie pieczone w specjalnych piecach opalanych drewnem, co nadaje mu wyjątkowy smak i aromat. Na wierzchu Pinsy można dodać różnorodne składniki, takie jak świeże warzywa, sery, oliwki, mięso i zioła. Gotowe danie, krojone na kawałki, podaje się na drewnianej desce, zachęcając do spożywania w formie kawałków do ręki. To smaczna alternatywa dla pizzy, oferująca unikalne połączenia smaków i tekstury.

Nasza Pinsa w wersji pełnoziarnistej (Integrale – beżowe opakowanie) jest nie tylko smaczna, ale też niezwykle zdrowa. Pinsa pełnoziarnista jest bogata w błonnik, czyniąc ją idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Przygotuj Pinsę z świeżymi składnikami na wierzchu a zobaczysz jakie to pyszne.

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pinsa classica

Pinsa classica

Składniki

  • Sos pomidorowy
  • Pomidory koktajlowe
  • Ser twardy
  • Szynka Prosciutto Crudo
  • Rukola
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
  • Posmaruj wierzch sosem pomidorowym, posyp startym serem.
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika rozłóż mozzarellę, szynkę prosciutto, pomidory i rukolę, pokrop z wierzchu oliwą.
Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pinsa hummus

Pinsa hummus

Składniki

  • Humus z ciecierzycy
  • Karczochy
  • Suszone pomidory
  • Zielone oliwki
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika rozłóż humus z ciecierzycy oraz roszponkę oraz zielone oliwki.
  • Na koniec dodaj sól i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pinsa ceasar

Pinsa ceasar

Składniki

  • Rukola
  • Grillowany kurczak
  • Kapary
  • Orzechy Włoskie
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Ocet balsamiczny
  • Papryka żółta
  • Migdały całe.
  • Por

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku
  • Pokrój por i żółtą paprykę.
  • Przygotuj glazurę z z octu balsamicznego, orzechów włoskich, soli i oliwy z pierwszego tłoczenia.
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika rozłóż rukolę, por oraz plastry grillowanej piersi z kurczaka
  • Możesz również eksperymentować z migdałami.
  • Polej wykonaną glazurą.
Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Pinsa fiorita

Pinsa fiorita

Składniki

  • Bazylia
  • Jadalna mieszanka kwiatów i ziół
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem, piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika rozłóż ser Buratta oraz mieszankę jadalnych kwiatów i ziół.
  • Dodaj sól i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Opublikowany przez: Paolo Rastello

Pinsa fragolosa

Pinsa fragolosa

Składniki

  • Ser Ricotta,
  • Truskawki
  • Ocet balsamiczny,
  • Pomidory malinowe
  • Świeże liście mięty.

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego opakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku.
  • Pokrój pomidory w plastry.
  • Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem i piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika dodaj ser ricotta. Polej lekko polewą z octu balsamicznego. Na koniec posyp pnsę kilkoma listkami świeżej mięty i udekoruj truskawkami.
Opublikowany przez: Paolo Rastello

Pinsa emilia

Pinsa emilia

Składniki

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • Ser buratta,
  • Mortadela,
  • Posiekane pistacje,
  • Świeża Bazylia.

Przygotowanie

  • Wyjmij pinsę z plastikowego pakowania zostawiając ją w tekturowym kartoniku,
  • Włóż pinsę do piekarnika rozgrzanego do 220°C z termoobiegiem i piecz około 5 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika polej lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Rozłóż na pinsę, plastry mortadeli i umieść burattę na środku i posyp PINSA posiekanymi pistacjami i kilkoma listkami bazylii.