Fornarina
Fornarina to tradycyjne włoskie danie, a zarazem rodzaj chleba lub placka, które charakteryzuje się prostotą i smakiem. Nazwa „fornarina” pochodzi od włoskiego słowa „fornaio”, oznaczającego piekarza. To danie jest często przygotowywane z ciasta drożdżowego lub zakwasowego, które jest wypiekane w piecu. Fornarina może przybierać różne formy – może to być chleb, placki, a nawet cienkie placki podobne do pizzy. Charakterystyczne jest również wykorzystanie wysokiej jakości składników, takich jak oliwa z oliwek, zioła, pomidory czy ser. Gotowe danie jest często podawane jako przystawka lub dodatek do głównego posiłku, zachwycając prostotą i autentycznym smakiem.
Fornarina alla Romagnola na naturalnym zakwasie to smak tradycji włoskiego regionu Emilia – Romagna, ze szczyptą soli i rozmarynu. Fornarina TESORI D’ITALIA wypiekana jest w piecu kamiennym z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego
łoczenia.
Fornarina semplice
Składniki
- Rozmaryn
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Wyjmij Fornarinę z plastikowego opakowania
- Piec w piekarniku lub w piecu do pizzy: rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz przez 5 minut, następnie wyjmij, udekoruj według uznania i zwilż oliwą z oliwek
Nadaje się doskonale jako przekąska, starter, dodatek do dań mięsnych (np. Carpaccio) lub zup.
Fornarina vegetariana con parmesan
Składniki
- Rukola
- Pomidory całe
- Ser Parmesan
- Oregano
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Wyjmij Fornarinę z plastikowego opakowania
- Pomidory pokrój w plastry
- Piec w piekarniku lub w piecu do pizzy: rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz przez 5 minut,
- Fornarinę udekoruj pokrojonymi pomidorami, zetrzyj parmezan, na wierzch dodaj świeżą rukolę i polej oliwą z oliwek