Fornarina

Fornarina to tradycyjne włoskie danie, a zarazem rodzaj chleba lub placka, które charakteryzuje się prostotą i smakiem. Nazwa „fornarina” pochodzi od włoskiego słowa „fornaio”, oznaczającego piekarza. To danie jest często przygotowywane z ciasta drożdżowego lub zakwasowego, które jest wypiekane w piecu. Fornarina może przybierać różne formy – może to być chleb, placki, a nawet cienkie placki podobne do pizzy. Charakterystyczne jest również wykorzystanie wysokiej jakości składników, takich jak oliwa z oliwek, zioła, pomidory czy ser. Gotowe danie jest często podawane jako przystawka lub dodatek do głównego posiłku, zachwycając prostotą i autentycznym smakiem.
Fornarina alla Romagnola na naturalnym zakwasie to smak tradycji włoskiego regionu Emilia – Romagna, ze szczyptą soli i rozmarynu. Fornarina TESORI D’ITALIA wypiekana jest w piecu kamiennym z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego
łoczenia.

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Fornarina semplice

Fornarina semplice

Składniki

  • Rozmaryn
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Wyjmij Fornarinę z plastikowego opakowania
  • Piec w piekarniku lub w piecu do pizzy: rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz przez 5 minut, następnie wyjmij, udekoruj według uznania i zwilż oliwą z oliwek

Nadaje się doskonale jako przekąska, starter, dodatek do dań mięsnych (np. Carpaccio) lub zup.

Opublikowany przez: Paolo Rastello

Fornarina vegetariana con parmesan

Fornarina vegetariana con parmesan

Składniki

  • Rukola
  • Pomidory całe
  • Ser Parmesan
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Wyjmij Fornarinę z plastikowego opakowania
  • Pomidory pokrój w plastry
  • Piec w piekarniku lub w piecu do pizzy: rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz przez 5 minut,
  • Fornarinę udekoruj pokrojonymi pomidorami, zetrzyj parmezan, na wierzch dodaj świeżą rukolę i polej oliwą z oliwek