Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/denis101go/domains/tesori-italia.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Tesori d'Italia » Fornarina - Włoskie przepisy w Twoim domu

Fornarina

Fornarina to tradycyjne włoskie danie, a zarazem rodzaj chleba lub placka, które charakteryzuje się prostotą i smakiem. Nazwa „fornarina” pochodzi od włoskiego słowa „fornaio”, oznaczającego piekarza. To danie jest często przygotowywane z ciasta drożdżowego lub zakwasowego, które jest wypiekane w piecu. Fornarina może przybierać różne formy – może to być chleb, placki, a nawet cienkie placki podobne do pizzy. Charakterystyczne jest również wykorzystanie wysokiej jakości składników, takich jak oliwa z oliwek, zioła, pomidory czy ser. Gotowe danie jest często podawane jako przystawka lub dodatek do głównego posiłku, zachwycając prostotą i autentycznym smakiem.
Fornarina alla Romagnola na naturalnym zakwasie to smak tradycji włoskiego regionu Emilia – Romagna, ze szczyptą soli i rozmarynu. Fornarina TESORI D’ITALIA wypiekana jest w piecu kamiennym z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego
łoczenia.

Opublikowany przez: Pescatore Bartolomeo

Fornarina semplice

Fornarina semplice

Składniki

  • Rozmaryn
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Wyjmij Fornarinę z plastikowego opakowania
  • Piec w piekarniku lub w piecu do pizzy: rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz przez 5 minut, następnie wyjmij, udekoruj według uznania i zwilż oliwą z oliwek

Nadaje się doskonale jako przekąska, starter, dodatek do dań mięsnych (np. Carpaccio) lub zup.

Opublikowany przez: Paolo Rastello

Fornarina vegetariana con parmesan

Fornarina vegetariana con parmesan

Składniki

  • Rukola
  • Pomidory całe
  • Ser Parmesan
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Wyjmij Fornarinę z plastikowego opakowania
  • Pomidory pokrój w plastry
  • Piec w piekarniku lub w piecu do pizzy: rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz przez 5 minut,
  • Fornarinę udekoruj pokrojonymi pomidorami, zetrzyj parmezan, na wierzch dodaj świeżą rukolę i polej oliwą z oliwek